Parannus virtsatieinfektioon (VTI) naisille - virtsaapu.fi

Virtsatieinfektion (VTI) oireisiin kuuluu usein tihentynyt tarve virtsata sekä kirvelyä tai alapään kipua virtsatessa. Saatat myös kokea lievää kipua alavatsassa. Virtsatieinfektio voi aiheuttaa myös oireita, kuten väsymystä ja vilunväristyksiä.

Virtsatieinfektio nainen

Yli puolet kaikista naisista sairastuu jossain vaiheessa virtsatieinfektioon. Joka kymmenes yli 18-vuotias nainen saa vuosittain vähintään yhden virtsatieinfektion antibioottihoidon. Infektio on yleisin noin 20-vuotiailla naisilla sekä yli 50-vuotiailla naisilla, koska vaihdevuodet ohentavat limakalvoja ja tekevät niistä hauraita.

Virtsatieinfektio voi parantua itsestään

Oireet vähenevät yleensä kolmessa päivässä, ja noin 30 prosenttia naisista, jotka sairastuvat, paranevat oireettomiksi viikon kuluessa ilman antibioottihoitoa. Jos oireet eivät helpota, saatat tarvita lääkärin apua, joka määrää reseptin virtsatieinfektion hoitoon.

Virtsatieinfektio on yleisintä naisilla, koska peräaukko sijaitsee lähellä virtsaputkea, mikä lisää riskiä suolistobakteerien leviämiselle virtsateihin. Virtsaputki on myös lyhyempi naisilla verrattuna perinteisesti miespuoliseen anatomiaan. Pidempi virtsaputki vaikeuttaa bakteerien nousemista koko matkan virtsarakkoon, minkä vuoksi miehet eivät sairastu samassa laajuudessa kuin naiset.