Yleisiä kysymyksiä

search icon

Kysymyksiä virtsatieinfektiosta

Virtsatieinfektio naisilla on yleinen mutta useimmiten vaaraton. Infektio johtuu siitä, että bakteerit ovat päässeet virtsateihin. On useita erilaisia bakteereita, jotka voivat aiheuttaa virtsatieinfektion, mutta yleisimpiä ovat suolistossa yleisesti esiintyvät Escherichia coli -bakteerit. Toiset bakteerit, kuten stafylokokkibakteerit, voivat myös aiheuttaa virtsatieinfektion, erityisesti nuoremmilla naisilla. Infektio on yleisintä myöhäissyksyllä ja syksyllä.

Kun nainen ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon epäillessään yksinkertaista virtsatieinfektiota, on 50 prosentin todennäköisyys, että hänellä se on. Jos tyypillisiä oireita ilmenee enemmän, kuten kirvelyä virtsatessa sekä muutoksia virtsaamisen tarpeessa, todennäköisyys nousee yli 90 prosenttiin. Jos samanaikaisesti ei ole sukupuolitautien oireita, kylkikipua tai kuumetta, diagnoosi voidaan tehdä pelkästään oireiden perusteella, ns. empiirinen diagnoosi. Jos et tule täysin oireettomaksi tai merkittävästi paremmaksi 3-5 päivän kuluessa, sinun tulee ottaa yhteyttä lääkäriin uudelleen.

Jos virtsassasi on verta, se voi olla merkki vaarattomasta virtsatieinfektiosta, mutta harvinaisemmissa tapauksissa se voi olla merkki vakavammasta sairaudesta. Suosittelemme sinua hakeutumaan lääkärin lähivastaanotolle.

Alempi virtsatieinfektio, joka rajoittuu virtsaputkeen ja virtsarakkoon, tunnetaan myös nimellä virtsarakontulehdus

Munuaisaltaan tulehdus on munuaisen tai munuaisaltaan tulehdus. Se on harvinaisempi ja vakavampi infektio, joka jää alempiin virtsateihin. Munuaislantion tulehduksessa bakteerit ovat levinneet virtsarakosta munuaisiin. Saatat tuntea olosi vakavasti sairaaksi, sinulla voi olla kuumetta, ylävatsan ja selän välistä kipua ja vilunväristyksiä. Jos tämä kuvaa oireitasi, suosittelemme, että menet lääkäriin tutkimuksia varten.

Virtsatieinfektiot ovat yleisimpiä nuoremmilla naisilla ja naisilla, jotka ovat yli 50–60-vuotiaita. Puolet kaikista naisista saa virtsatieinfektion jossain vaiheessa elämäänsä, ja toistuvat oireet eivät ole harvinaisia. Naisilla virtsaputki on lyhyempi, joten bakteerit pääsevät helpommin virtsateihin ja voivat aiheuttaa virtsatieinfektion. Suora yhteys virtsatieinfektion ja yhdynnän välillä. Spermisideillä käsitellyt pessarit Perintötekijät äidiltä Vaihdevuosien aikana limakalvot kuivuvat ja tämä lisää virtsatieinfektion riskiä. Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että kylmä, kosteus, kylmät kylvyt tai vähäinen nesteen saanti johtaisivat virtsatieinfektioon.

Tässä tilanteessa suosittelemme hakeutumaan lääkärin lähivastaanotolle. Peniksen virtsaputken ollessa pidempi voi kyse olla muista bakteereista kuin yleisimmistä. Näytteenotto on välttämätöntä oikean bakteerin tunnistamiseksi ja mahdollisen lääkityksen määräämiseksi sen mukaisesti.

Jos lapsesi on yli kahden vuoden ikäinen, suosittelemme ottamaan yhteyttä terveyskeskukseen tai päivystykseen. Virtsatieinfektion havaitseminen alle kahden vuoden ikäisillä lapsilla voi olla vaikeaa. Alle kahden vuoden ikäisiä lapsia, joilla epäillään virtsatieinfektiota, tulee tutkia välittömästi terveyskeskuksessa tai päivystyksessä. Jos on ilta tai viikonloppu, on mentävä päivystykseen. Jos lapsellasi on kuumetta, pahoinvointia ja häneen on vaikea saada kontaktia, voi hänellä olla munuaisallastulehdus. Silloin sinun tulee hakeutua välittömästi hoitoon lapsesi kanssa.

Ei, virtsatieinfektiot eivät tartu.

Virtsatieinfektio, joka ei parane itsestään, ja munuaisallastulehdus hoidetaan antibiooteilla, jotka lääkäri määrää. Kipulääkkeenä voit käyttää ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä.

Virtsatieinfektion aiheuttamat oireet häviävät noin 30 prosentilla naisista viikon kuluessa. Jos oireet ovat lieviä, antibioottihoitoa voidaan lykätä. Jos oireet ovat kohtalaisia, voimme antaa sinulle reseptin noudettavaksi, jos virtsatieinfektio ei parane tai pahenee. Resepti kaiken varalta!

Kysymyksiä palvelusta

Maksat vain, jos saat hoitoa. Meillä potilasmaksu on tällä hetkellä 39 euroa.

Virtsaapu.fi on auki vuorokauden ympäri! Lääkärimme työskentelevät ja käsittelevät yhteydenottoja 7.30-22.00 välisenä aikana. Mikäli asioit yön aikana, voit hakea lääkkeet aamulla apteekin avautuessa. Tarjoamme myös tukea siihen, miten voit käyttää palveluitamme. Tämä tapahtuu muun muassa ottamalla yhteyttä sähköpostiosoitteeseemme: laakari@oireapu.fi. Asiakaspalvelu vastaa arkisin klo 8.00-17.00.

Näet määrätyt lääkkeesi OmaKanta-palvelusta. Lääkemääräyksesi ovat henkilökohtaisia ja saattavat olla arkaluonteisia, minkä vuoksi emme koskaan kerro sähköpostitse tai tekstiviestillä, mitä lääkkeitä olet saanut.

Frågor om tjänsten

Me välitämme yksityisyydestäsi ja teemme työtä varmistaakseemme, että henkilötietojasi suojataan käyttäessäsi palveluitamme. Löydät tietosuojaselosteemme sivun alalaidasta nimellä Tietosuojakäytäntö. Se sisältää tiedot siitä, miten käsittelemme ja suojaamme henkilötietojasi sekä mitä oikeuksia sinulla on rekisteröitynä käyttäjänä.

Diagnoosin saaminen sekä tietojen tarkastelu edellyttää aina vahvaa tunnistautumista. Tunnistautuminen onnistuu verkkopankkitunnuksilla, Suomi.fi -tunnuksilla ja Mobiilivarmenteella.

Asioinnista perittävä maksu suoritetaan käytössämme olevan Klarna Checkout -maksujärjestelmän kautta. Klarna Checkout -palvelulla voit valita sinulle sopivan maksutavan. Käytössäsi olevat vaihtoehdot ovat lasku, erämaksu, verkkopankkimaksu ja luottokortti. Käyttämällä Klarna Checkout -palvelua hyväksyt Klarna Bank AB:n ehdot, jotka löydät maksamisen yhteydessä. Maksamiseen liittyvissä kysymyksissä pyydämme ottamaan suoraan yhteyttä Klarnaan.